Aktuális tennivalók

Tombol a hideg, ilyenkor mi galambászok vastagabban öltözünk, befűtjük otthonainkat, alváskor téli paplannal takarózunk és vitamindúsabban étkezünk. De vajon mit kapnak meg ezekből a szolgáltatásokból kedvenceink. A rendkívüli hideg bizony felrúg minden szabályt és nekünk a gondoskodó gazdáknak, sokkalta több figyelmet kell fordítanunk galambjainkra. Az előzőeknél jobban oda kell figyelni galambházunk hiányosságaira, az elhelyezési problémákra, takarmányra, ivóvízre és még sok-sok dologra egyaránt.
Néhány gondolat a takarmányozásról: ebben az időben megfelelő „fűtőértékű” eleségről kell gondoskodnunk. Mint a legfőbb energiaforrás a kukorica jöhet számításba. Mindegy, hogy milyen a színe csak egészséges legyen. És ha megfigyeljük, akkor ezt most sokkal szívesebben fogyasztják. Kiváló fűtőértéket jelentenek az olajos magvak is, de kedvezőtlen élettani hatásuk miatt jobb, ha a kukoricánál maradunk.
Oda kell figyelni az ivóvízre is. Tudom, hogy nehéz megoldani, de tudni kell azt, hogy a jeges jégkásás víz fogyasztása bélhurutot okoz, ami hasmenéssel jár és fokozottabb vízbevitelre készteti a szervezetet, és az a víz ugye normális mennyiségben is bélhurutot okoz, most többet iszik ami a bélhurut visszafordíthatatlanná válását segíti elő. Praktikus dolog az itatómelegítő, de ha nincs, akkor jobb megoldás, hogy elvesszük előlük a vizet és naponta többször megkínáljuk őket.
A hideg idején több vitaminra van szükség, a hosszú nap nélküli időszak bizony a galambok szervezetét is próbára teszi. Minden galambásznak tudni kell, hogy mindig a legjobb a legfogékonyabb, ezért a túlfinomult szervezetű példányok sokkal több támogatást igényelnek, mint az erősebb szervezetű társaik. A segítségre vitaminok sokasága áll a gondos gazda rendelkezésére. Én magam egy holland multivitamint használok, amit a Monori börzén vettem és ami igazán kiváló termék. Nem az ivóvízbe teszem, hanem a tiszta takarmányra, ennek módszere a következő: 3 adag takarmány (hogy gyorsan elfogyjon) kilogrammonként 1 ml. Vitamin + 1 ml víz, alaposan összerázva és úgy feletetve, de fontos, hogy a takarmány pormentes legyen. Ez 3-4 napon keresztül ismétlendő. Utána Ekodiár, vagy Puridiár a vitaminnal azonos módon. Nagyon oda kell figyelni, hogy a takarmány elfogyjon 20-25 percen belül, mert ha túletetjük őket, akkor kiverik a szemet, majd később föleszik de közben már szennyezetté vált… és ez nem kívánatos, mert megint fertőzés forrása lehet
A galamb fog, azaz a gritt is lényeges dolog. A téli időszakban a galambok jobbára zárva vannak, így a természetben nem jutnak, ehhez hozzá, ami azért szerencsés is, mert csak azt veszik fel, amit mi akarunk és megkíméli a bezártság a fertőzött kavicsok elfogyasztását. Többféle a gritt is, van kagylódarás van teljesen vörös is amit eszméletlenül szeretnek a galambok, és ha a vöröset használjuk akkor az maradéktalanul elfogy, míg a vegyesből bizony sok minden ott marad. Szintén a börzén vetten egy szögletes vödörben levő belga készítményt melynek neve VITA, vörös és ánizs illatú por amit kiürült PIT-POT-os tégelyben teszek eléjük és ezt is eszméletlenül szeretik.
Az eddigieket összegezve, ha fenti dolgokban többet teszünk értük, akkor azzal, ha kis mértékben is, segítünk a kemény tél átvészelésében.
A második dolog az elhelyezés. A nedves és nyirkos dúcok bizony állandó problémát okoznak. És a nagy hidegben a téglából épült galambházak nagy része ilyen, mert nem képes megtartani a nappal melegét. Ezt a falakra „kiült” zúzmara is bizonyítja. A magas páratartalom a galamb hőszabályozó „funkcióját” teszi lehetetlenné. Tehát ez a hiányosság nagyon összetett problémát okoz, melynek megoldása bizony nem könnyű feladat. Az egyik megoldás, ha a legkeményebb fagyban, és éjszaka is szellőztetünk, a másik, ami ugyan költségesebb, burkoljuk belülről a falakat, melyre nagyszerűen alkalmas a „kopasz” bútorlap, ez hézagmentes és hőhíd nélküli felületet ad, páralekötő képessége is kiváló, vele egy fokkal komfortosabb a galambház. Az aljzat szigetelésére kitűnően megfelel, a sajnos egyre nehezebben beszerezhető penészmentes borsószalma, mely szőnyegként áll össze, és azon szívesen időznek a szárnypajzsukra fekvő galambok. Ha ezt nem tudjuk beszerezni, illetve elhasználódása után kezelni, akkor szóba jöhet a pormentes gyaluforgács, vagy az úgynevezett stílfűrészelésnél keletkezett nagyobbszemcsés fűrészpor, ami elfekszik az aljzaton, és a szárnymozgással keletkezett légmozgás sem kavarja fel. De fontos, hogy ez is száraz és penészmentes legyen. Még egy nagyon veszélyes hátulütője van a magas páratartalommal bíró galambházaknak. A galamb a hőszabályozást a tollak felemelésével, felborzolásával fokozza, azaz minél több levegőt (ami kiváló hőszigetelő) zár be annál védettebb a hideg ellen, de a magas páratartalom becsapja őt és ez a funkció nem működik, tehát a galamb megfázik...Szóval végigolvasva a leírtakat, megállapíthatjuk, hogy még a 21-ik században sem találtak ki a fánál ideálisabb galambházra való anyagot. A lábakon állónak viszont az aljzatát legalább 5-cm vastagságúra tervezzük. És ezt a témát talán le is zárhatjuk, hogy egy izgalmasabb témába, az egészségügybe kezdjünk bele.
Ennél a szakasznál előre kell bocsátanom, hogy úgy a humán, mint az állatgyógyszer gyártása forgalmazása a világ talán legjövedelmezőbb üzlete, és ez fokozottan igaz a „hobby” állatok esetében. Bizonyítom ezen állításomat a Pro-Bact és a gazdasági állattartásban széles körben elterjedt Laktiferm árának összehasonlításával, tehát a hatás kis híján majdnem azonos de az első ára háromszorosa a másodiknak. Minden gyártó és minden forgalmazó a saját termékét tartja a legalkalmasabbnak a kúra folyamatában, és természetesen csak azt ajánlja. A mi galambjaink nem találkoznak idegen állatokkal, ellentétben a postagalambokkal, ahol az utaztatás esetén lehet, hogy több napra is össze vannak zárva. Így aztán nálunk a behurcolás lehetősége áll csak fenn. A legradikálisabban meg kell szüntetni, vagy minimálisra szűkíteni a „fluktuációt” (csúnya szó ez, de nincs rá jellemzőbb magyar). Ha veszünk, vagy viszünk haza galambot akkor azt karanténozni kell és erre nem elég a nyolc nap! Legalább 15 kell, hogy legyen. Tudomásul kell venni, hogy egy-egy bevitt példánnyal nemcsak a kívánatos tulajdonságokat visszük be dúcunkba, hanem egy sor olyan dolgot, ami később problémát, vagy súlyos veszteséget is okoz. Egy kialakult állomány „Megtanul”( természetesen a gazda óvó figyelmétől kisérve) együtt élni a dúcra jellemző kórokozókkal… Egyensúlyba marad és csak egy-egy stresszor vagy virulensebb törzs behurcolása bontja meg, billenti ki ezt az optimális egyensúlyi állapotot. A stresszorok okozója több dolog lehet, most elsősorban a hideg, az éjszaka folyamán a dúcba bejutni akaró rágcsálók, ragadozók, a külső neszek által megzavart pihenés, a hiányos ellátás, a gondatlan, passzív gazda, az élősködők zaklatása………stb………stb.
A probléma fennállásának első jele, a pehelytollak elmaradása (azaz a folyamatos váltás megállása) helyette „pálcát” dob a galamb. Második fokozatként megszűnik (eltűnik) a tollpúder, majd eltűnik a csőrdudor fehéren porozottsága. Fellép a jellemző hasmenés, (a széklet színét konzisztenciáját szakkönyvek sora mutatja be, kis energiaráfordítással mind megismerhető, ezt alapból kell tudni minden olyan társamnak, aki galambásznak tartja magát) És elkezdődik az a vesszőfutás, ami kudarcba viheti több éves munkánkat. Az előbb már utaltam a szakkönyvekre, azok fontosságára. Az elmúlt években kiadott Dr. Szűcs Lajos által írt GALAMBJAINK című szakkönyv állategészségre kitérő fejezete tökéletes és igazán értékes része a könyv tartalmának. Ugyanez igaz a Dr. Talabér Zsolt által írott galambegészségüggyel és a gyógyszerekkel foglalkozó munkája. Mindkét könyv elérhető közelségben kell, hogy legyen minden galambtartó számára. Nem akarok gyógyszerekről és alkalmazásukról írni, hiszen műszaki végzettségű emberként nem ezt tanultam, de hogy egy-két dologra utalok most arra több évtizedes tapasztalatom jogosít fel.
Tehát mik azok a rettegett betegségek, amelyek ellen több-kevesebb eredménnyel harcolunk:
1. Adenokoli
2. Salmonellózis
3. Coccidiózis
4. Coli
5. Trichomoniázis - Sárgagomb betegség.
De ezekkel még nincs vége a betegségek hosszú sorának, még van belőlük bőven,de nem egy átfogó egészségügyi programot kívánok leírni, hanem csak a felsorolt betegségek elleni harc megnyerésében kívánok tudásomhoz mérten segítséget nyújtani.
Kezdjük az utolsónál: a trichomoniázis minden dúcban és mindenkor jelen van. A betegség fellobbanásának egyik okozója a lúgos kémhatásúvá módosult emésztőrendszer, ezt elősegíti a mérhetetlen vízfogyasztás, az antibiotikumos kezelések utáni állapot, a stresszorok felerősödése, a szennyezett ivóvíz. Fékentartásában segít a savas ivóvíz, mely biológiailag erjesztett ecettel, tejsavbaktériumokat tartalmazó oldattal vagy akár citromlével érhető el. Jelentősége természetesen a prevencióban van, hatásuk gyógykezelés esetén elenyésző. Rigedazol, Dimetridasol, Ronidasol, Metrosol, lehet a gyógyszer, melyeknek az adagolására, alkalmazásuk időtartamára, a vízfogyasztásra oda kell figyelni, illetve pontosan betartani.
Az Enterokoli (Koli) megbetegedésre hátasosak a széles hatásfokú antibiotikumok, mint a Baytril, az Enrobioflox, Colistop stb. az utóbbi szer alkalmazásakor a bélflóra lúgosodása elmarad.
A Salmonellózis (Paratifusz) szintén elhulláshoz vezető betegség, gyógyszerei szintén széles hatásfokú antibiotikumok és a speciális Parastop, itt sem megy át lúgosba a bélflóra, de ha elkezdjük vele a kúrát akkor azt az előirt napig végig kell csinálni.
Az Adenokoli gyógyszere az Adenosan, de lehet ellene oltani is, és ennél a betegségnél a legfontosabb, ha már a vásárlási kényszerünknek engedünk csak a karantén lejárta után engedjük be a példányt dúcunkba.
A Coccidiózis is állandóan jelen van a galambházban, illetve galambjainkban, ellene viszonylag könnyű a védekezés, illetve az egyensúly fenntartása. Sulfacox-T, Sulfadimidin-Pg., Baycox, Trisulmix, TS-Solutio a hatékony gyógyszere. Az utolsó kettő nagy segítség a Coli és a Salmonella elleni harcban is.
A teljességhez hozzátartozik, hogy a betegségek szinte soha sem jelentkeznek egyedül. Mindig több oldalról támadják a fogékonnyá vált szervezetet. Kezelésüket mindig a legsúlyosabb veszteséget okozónál kell kezdeni és szisztematikusan végig kell csinálni és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban akkor szakemberhez kell fordulni. Célravezető lehet havi alkalommal egy prevenciós kezelés alkalmazása, melyre nagyon alkalmas a TS-Solutio összetett hatása, mivel egészségesen tartja a bélfalakat, ami azért jó mert a coli és a paratifusz kórokozója a bélfal erózióján, nyálkahártya felmaródásán tud bekerülni a véráramba. A légzőszervek betegségeiről majd a folytatásban írok.

Politzer Sándor fajtaklubtitkár

Így emlékszem... Aktuális tennivalók A birminghami pergő Fiatalok felkészítése Beltartalmi táblázat Fókuszban a debreceni pergő
© 2007 RCH - Site design by broller